Beslissen in pleegzorg: hoe en door wie?

In 2015 is Pleegoudersupport een samenwerking met de Hogeschool Zeeland aangegaan. Doel van de samenwerking is om voor de lange termijn op een positieve manier aandacht te genereren voor allerlei ontwikkelingen in pleegzorg. Samenwerking met de HZ leidt tot een betere bekendheid van studenten met de pleegouderpraktijk. Daarvan profiteren op langere termijn zowel de student (in de latere beroepsuitoefening) als het pleegkind en pleegouders. In de werkwijze van de Hogeschool én in de samenwerking tussen HZ en Pleegoudersupport staat ervaringsleren centraal.

De pleegouderpraktijk staat centraal  in de opdrachten of onderzoeksvragen die we opstellen voor studenten. De studenten die meedoen volgen een opleiding Pedagogiek of Social Work aan de HZ. De derdejaars studenten voeren opdrachten uit, vierdejaars studenten gaan meestal met onderzoek aan de slag.

In september krijgen de studenten de opdracht of de onderzoeksvraag toegewezen. Daarna gaan ze zich eerst oriënteren op de opdracht of het onderzoek: kennismaken met de theorie, een kader beschrijven, een plan opstellen en veel lezen. Daarna gaan de studenten de gevonden theorie in de praktijk bekijken. Daarvoor zoeken we ook dit jaar weer pleeggezinnen die studenten mee willen laten kijken in hun pleegouderpraktijk. Als pleegouder kun je zelf bepalen hoe en hoe vaak je studenten over de vloer wilt hebben. Wil je meedoen? Stuur dan een mail naar Pim: info@pleegoudersupport.nl. Bellen mag ook: 06-20227575.

Ter afsluiting van de opdracht of het onderzoek presenteren de studenten, in januari op de HZ, de resultaten en hun aanbevelingen aan medewerkers uit het hele werkveld. De studenten gaan dan over de resultaten met pleegouders, beleidsmaker, medewerkers van pleegzorgorganisaties en jeugdzorgorganisaties en gemeenten in gesprek. Met name dit gesprek vinden we van groot belang. Nergens anders zijn de lijnen tussen beleidsmakers (bestuurders) en de pleegouderpraktijk zo kort!